27 Mart 2010 Cumartesi

Ben Nerde Yanlış Yaptım-1 (Mateja Kezman)






Avrupa'nın en güzel şehirlerinden birinde dünyaya gelen Mateja, çok genç yaşta zirveye çıkmanın bedelini ağır ibr şekilde ödeyenlerden oldu. Onu PSV formasıyla Manchester United'a gol atarken de izledik, Fenerbahçe formasıyla yuhalanırken de.

Yeteneklerinden kimsenin şüphesi yoktu. 15 yaşında başladığı futbol yaşantısında 2 yıl içerisinde zirveye çıktı. 1998 yılında Partizan'a transfer olan Kezman için Avrupa'nın üst düzey liglerinde oynama fırsatı doğuyordu.Ülkenin en gözde oyuncuları arasında olan Genç Kezman, takımdaki ikinci sezonunda 41 maçta 35 gol atmayı başarıyordu. Bu performansıyla milli takıma kadar yükselen genç yıldız için Hollanda'dan sürpriz bir alıcı çıkmıştı. 20 yaşıdanki bu gence 8 milyon avro ödemeyi göze alan PSV Eindhoven, ilerleyen sezonlarda bu paranın karşılığını fazlasıyla alacaktı. Burada geçirdiği dört sezon boyunca tam 105 gol atan Kezman, "Batman" olarak anılmaya başlanıyor, Robin'i olan Arjen Robben ile Premier Lig'in yolunu tutuyordu. Chelsea'nin Rus sermayesiyle oluşturmaya çalıştığı Avrupa Karması'nda forma şansı bulmasına rağmen gol atmakta zorlanan Batman'in fiyat/performans oranı burada düşmeye başlıyordu. Sabırsızlığı ve Mourinho'nun tercihleri nedeniyle Premier Lig'i terk etmeyi kafasına koyuyordu. La Liga'nın "tutunamayan" takımı Atletico Madrid'te tutunmaya çalışan Kezman, bu sefer de sakatlıkların kurbanı oldu. Fenerbahçe'nin 100. Yıl'da yaptığı son dakika transferlerinin en cafcaflısı olarak Türkiye'ye gelen Kezman, Konyaspor ve Sivasspor'a attığı gollerle kalitesini belli ediyordu.

Kezman'ın Sivasspor'a attığı muhteşem gol

Oynadığı oyuna ve ortaya koyduğu mücadeleye rağmen Kezman, medyanın ve taraftarların tepkisinden kaçamıyordu. Galatasaray'a çok kritik bir gol atması, Runje'ye yaptığı aşırtmayla şampiyonluğu getirmesi, Sevilla maçında yaptığı kafa vuruşuyla harika bir düşü başlatması, ligin flaş ekibi Sivasspor'a eksi bilmem kaç derecede iki gol birden atması... Tüm bunlara rağmen Kezman, gerizekalıların hedefi haline geldi. 69 maçta 30 gol attı ancak herkes ondan 33 maçta 35 gol attığı performansı beklediği için "Are you player?" nidalarının hedefi oldu. 2007-2008 sezonunda yaptığı onca faydalı işe rağmen takımdan gönderildi. Şampiyonluğun gittiği maçta son dakikada geri pas atan Maldonado ise bir yıl daha takımda kaldı! Türkiye'de uğradığı haksızlıklar Kezman'ın bir futbolcu olarak toparlanmasını engelledi. Yaşadıklarının etkisinden bir türlü kurtulamayan Mateja, şimdilerde Paris Saint Germain'de futbol oynamaya çalışıyor ve kendisine soruyor: Ben nerde yanlış yaptım?

Hiç yorum yok: